Bezoeker

Klik op onderstaande button om de meest voorkomende vragen van de bezoeker te bekijken Support

Organisator

Klik op onderstaande button om de meest voorkomende vragen van de organisator te bekijken Support

Zijn sneltesten de oplossing voor evenementen?

Door Stef Delsing | 15 februari 2021 11:55

Het lijkt ongepast om tijdens een lockdown te praten over het organiseren van een evenement, want er zitten meer haken en ogen aan dan ooit. Toch is er hoop door de komst van de sneltesten en het garantiefonds. Is het daarom al tijd voor organisatoren om te beginnen met de daadwerkelijke voorbereidingen en ticketverkoop mogelijkheden voor evenementen?

De eerste Nederlandse testevenementen gaan binnenkort van start.

Wanneer er weer evenementen georganiseerd mogen worden zal er nog steeds aan voorwaarden moeten worden voldaan voor het veilig verloop van het evenement. Bezoekers zullen worden verplicht mondkapjes te dragen, op hun stoel blijven zitten en voldoende afstand te bewaren van elkaar. Looproutes moeten worden gevolgd en de ventilatie zal moeten worden gecontroleerd. Naast een negatieve coronatest, zal er waarschijnlijk een gezondheidsverklaring moeten worden overgedragen en mee worden gewerkt aan een sneltest bij binnenkomst.

Het slagen van het testevenement in het Spaanse Barcelona geeft de sector weer een mooi lichtpunt. Het werd opgezet om uit te vinden hoe een evenement nou tijdens een pandemie op een veilige manier georganiseerd kan worden. Ruim duizend mensen gingen naar het testevenement en hoefden geen afstand te houden. Zij werden vooraf allemaal getest op het virus en niemand liep vervolgens het virus op. Nederland start in februari ook met testevenementen. Guido Weijers zal op zaterdag 20 februari een optreden geven in het Beatrixtheater in Utrecht. Het optreden is onderdeel van de corona testevenementen van de stuurgroep Fieldlab Evenementen in samenwerking met Stage Entertainment. Deze testevenementen zijn bedoeld om weer samen toe te werken naar veilige en verantwoorden evenementen met een verhoogde bezoekerscapaciteit.

 

Wat zijn de (snel)test mogelijkheden voor een veilig entree?

Er zijn momenteel verschillende soorten testen op de markt. De meest standaard test is de PCR test. Deze is enorm betrouwbaar, of je nou een positieve of een negatieve uitslag hebt. De wachttijden voor de uitslag van deze test zijn sinds het begin al enorm verminderd, maar zijn nog te lang voor bij een ingang van een festival. De gemiddelde tijd voor de uitslag is 32 uur. Daarom zijn er ook verschillende sneltests.

De antigeentest
De antigeentest is de test wanneer men het heeft over ‘een sneltest’. Deze wordt gebruikt wanneer je je laat testen in één van de circa 200 commerciële teststraten. Ze zijn als geschikt bevonden, maar zijn lang niet zo betrouwbaar als de PCR test. Een positieve uitslag van een antigeentest is betrouwbaar, alleen een negatieve uitslag is dat echter niet. Het kan wel worden gebruik bij grote groepen mensen voor het maken van een snelle, grove selectie. De gemiddelde wachttijd voor een antigeentest komt neer op slechts 15 minuten.

De ademtest
Een andere manier van sneltesten is middels de zogenaamde ademtest. Hierbij wordt uitgeademde lucht onderzocht op moleculen die erop wijzen dat je besmet bent met het virus. Zo'n blaastest werkt heel simpel: je krijgt een neusklem op en ademt vijf keer rustig door het apparaat. Daarna ben jij klaar en gaat een computer aan de slag met de gegevens van je adem. De elektronische neus of SpiroNose, mede ontwikkeld door het Franciscus Gasthuis Rotterdam, wordt getest bij de GGD-teststraten in Amsterdam. De rest van Nederland kan vanaf maart gebruik maken van de ademtest die al binnen een paar seconden uitsluitsel geeft. De test heeft verschillende voordelen zoals dat het goedkoop aangeboden kan worden en gebruiksvriendelijk is. Met enkel een laptop en een goede internet verbinding kun je al aan de slag met het testen. Of dit echter de oplossing is voor grote evenementen is nog niet te zeggen. Het testen inclusief het schoonmaken duurt zeker een minuut per persoon en zal dus met een goed logistiek plan neergezet moeten.

Wij houden jullie op de hoogte zodra er nieuwe ontwikkelingen zijn!


Ben je geïnspireerd geraakt om zelf aan de slag te gaan? Wij helpen jou graag op weg met een online demo! Tijdens een demo word je door één van onze medewerkers meegenomen in een online tour door ons systeem. Vraag nu een online demo aan om kennis te maken met ons systeem!

Online demo aanvragen        Zet jouw ticketverkoop online!

 

Onderwerpen: event, ticketing, bezoekers, doelgroep, veilig entree evenement, garantiefonds, sneltest, ademtest, coronasneltest, corona ademtest, entree evenement, corona evenement, testevenement, spironose